VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Analisten vrezen kapitaaluitstroom bij BinckBank

Op 20 oktober geeft Binck inzage in de prestaties over het derde kwartaal. Analisten vrezen dat de negatieve publiciteit rondom de prestaties van Alex Vermogensbeheer tot een kapitaaluitstroom heeft geleid.

BinckBank heeft het niet gemakkelijk. Sinds de intraday piekkoers begin juli van 9,60 euro heeft het aandeel ruim een kwart van zijn waarde verloren.

De tweede kwartaalcijfers waren dan ook beroerd. Door een geringe activiteit van met name de Nederlandse belegger zakte het onderliggende resultaat met 26 procent.

Wel zag het door de overname van Fundcoach het aantal rekening verder aangroeien en wist Alex Vermogensbeheer nog eens 400 miljoen euro aan te trekken.

Analisten kijken `met een verschillende blik naar het aandeel dat goedkoop lijkt, maar de nodige valkuilen kent. Het wegvloeien van kapitaal bij Alex komt daarbij naar voren.

De plussen
Als positieve punten bij de online broker wordt het feit genoemd dat Binck een aantal bedrijfsonderdelen heeft verkocht waardoor de focus volledig gelegd kan worden op de verdere Europese uitrol van de online brokerage tak en Alex Vermogensbeheer.

Binck heeft zich daarnaast ook ontpopt tot een ware dividendkampioen. Al het kapitaal boven de 200 miljoen euro zal het naast het reguliere dividend uitbetalen.

Dat kan dit jaar al snel tot een uitkering van 60 cent of zelfs nog meer leiden. Op de huidige koers van 7,15 euro geeft dat een dividendrendement van 8 procent of meer.

De minnen
Het is de vraag hoe houdbaar een dergelijk hoge uitkering is. Binck opereert in een vechtmarkt. Prijsstunter als De Giro winnen rap terrein en dwingen Binck de tarieven verder te verlagen.

Het beursklimaat is behoorlijk negatief. De volatiliteit is weliswaar gestegen, maar de kans bestaat dat beleggers nog minder actief worden.
De als maar dalende marktrente zorgt ervoor dat het rendement op Binck's eigen spaarpot onder druk staat.

Dat geldt ook voor de rente-inkomsten op uitgeleend geld aan klanten. Het uitstaande effectenkrediet zakt zelf ook door de geringere risicobereidheid van beleggers.

Druk bij Alex
Binck werkt er hard aan om minder afhankelijk te worden van de activiteit van de eigen klant en zet meer en meer in op vermogensbeheer via Alex en ThinkCapital (trackers).

Alex Vermogensbeheer kwam recent echter negatief in het nieuws door de tegenvallende prestaties dit jaar.
Het kwantitatieve beleggingsmodel dat gebruikt wordt had het moeilijk in een zijwaartse markt.


Mogelijk dat het huidige noodweer op de beurs wel weer voor een outperformance zorgt. Als het tegenzit op de beurs verruilt het Alex-systeem automatisch aandelen voor obligaties, afhankelijk van het risicoprofiel van de klant.

De negatieve rendementen die Alex tot op heden dit jaar behaalde en de onvermijdelijke koersdalingen van de afgelopen beursdagen zullen volgens er ING-analisten voor gezorgd hebben dat beleggers geld hebben teruggetrokken.

Voor het derde kwartaal rekent ING op een netto uitstroom van 75 miljoen euro op een totaal van 2,5 miljard euro onder beheer.

Overnamekandidaat
Binck wordt al jaren genoemd als overnamekandidaat. Door de kredietcrisis en de snel wijzigende marktomstandigheden voor online brokers kwam het er niet van.

Volgens Rabobank zouden kopers de winst bij Binck kunnen verdubbelen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar de huidige zwakte op de financiële markten en het verlies aan distributievergoedingen (kickbacks) bij beleggingsfondsen kunnen voor terughoudendheid zorgen.

LEES MEER:

22 april 2014

22 april 2014

21 oktober 2013

8 mei 2013

 4 februari 2013

10 september 2012

10 september 2012

30 januari 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen