Zoek

Beursgenoteerde ingenieursbureaus voorzichtig over marktomstandigheden

Grontmij en Arcadis geraakt door overheidsbezuinigingen

11 november 2011

De ingenieursbureaus Grontmij en Arcadis zijn behoedzaam in hun vooruitzichten. De effecten van de overheidsbezuinigingen in Europa eisen hun tol.

Twee beursgenoteerde ingenieursbureaus presenteerden tegelijk hun kwartaalcijfers. De boodschappen vertoonden enige overlap.

Zoals de aandacht voor de overheidsbezuinigingen in Europa. Na miljardensteun in de kredietcrisis moet in de publieke sector de hand op de knip.

Zowel Arcadis als Grontmij is voor min of meer de helft van de omzet afhankelijk van de publieke sector.

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat Arcadis (omzet eerste negen maanden 1,5 miljard euro) het over het algemeen beter heeft gedaan dan kleinere broer Grontmij (omzet eerste negen maanden 627 miljoen euro).

Cijfers Arcadis
Dat komt vooral omdat Arcadis relatief minder afhankelijk is van de Europese markt en activiteiten levert met een hogere toegevoegde waarde. Arcadis betrekt circa 60 procent van de omzet in Europa tegen 100 procent voor Grontmij.

Cijfers Grontmij
Arcadis rapporteert dit jaar nog een nagenoeg stabiele operationele marge maar de winstgevendheid van Grontmij is met een vol procentpunt gezakt. In Europa ervaart Arcadis ook prijsdruk en lagere resultaten.

Autonome ontwikkeling
Waar Arcadis in het derde kwartaal de omzet autonoom nog vlak weet te houden, is er bij Grontmij sprake van een autonome krimp van 4 procent. Uitgezonderd Duitsland, liep de omzet van Arcadis in alle Europese landen terug. Dat kwam vooral door minder vraag van lokale overheden.

Arcadis weet dit te compenseren door de ingenomen posities in Brazilië en Chili waar momenteel veel wordt geïnvesteerd in mijnbouw, milieu- en energieprojecten. De milieu-activiteiten van Arcadis in de Verenigde Staten zaten ook in de lift. Arcadis' ontwerpbedrijf RTKL, verwierf veel opdrachten in Azië en het Midden-Oosten.

Grontmij kent deze compensatie niet. In alle regio's (Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland) en alle segmenten staat het bureau uit De Bilt onder druk. 

Zelfs op het gebied van Water & Energy wordt Grontmij getroffen door lage overheidsinvesteringen. Alleen vanwege de consolidatie van het onlangs overgenomen Franse bedrijf Ginger weet Grontmij omzetgroei te boeken.

Winstprognoses gehandhaafd
Beide bedrijven tornen niet aan de eerder afgegeven winstprognose voor geheel 2010. Grontmij rekent op een bedrijfsresultaat van 43-46 miljoen euro. Na negen maanden staat de teller op 28 miljoen (2009: 33 miljoen euro).  Daarmee maakt het de eerder uitgesproken verwachting waar dat de tweede jaarhelft winstgevender zal zijn dan de eerste zes maanden.

Arcadis handhaaft de verwachting dat de netto operationele winst dit jaar met 0-5 procent zal stijgen. Met een toename van 8 procent over de eerste drie kwartalen ligt Arcadis goed op schema.

Verwachtingen
Ondanks aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in Nederland en het Verenigd Koninkrijk rekent Grontmij-topman Sylvo Thijsen op meer winst in 2011. Die plus moet vooral komen uit kostenbesparingen. Grontmij is daartoe al enige tijd flink aan het snijden in het personeelsbestand.

Arcadis trotseert de zwakte in Europa vooral door nog meer in te zetten op opkomende markten, een strategie die vruchten afwerpt. Concrete uitspraken over volgend jaar doet topman Harrie Noy niet. Wel worden de doelstellingen voor 2011-2013 gehandhaafd.

Gegeven de overheidsbezuinigingen mag de autonome groeidoelstelling van 5-7 procent als ambitieus worden gezien.

MEER ARCADIS:

Arcadis groeit vooral door overname 4 augustus 2010

Terughoudendheid Arcadis stelt beleggers teleur 8 maart 2010

Topman Arcadis: we komen crisis beter door dan gedacht 29 december 2009

Cijfers, nieuws en grafieken Arcadis

MEER GRONTMIJ:

Grontmij kiest vlucht naar voren met grote Franse overname 15 juni 2010

Grontmij ambitieus 27 mei 2010

Grontmij moet vol aan de bak om nieuwe strategie vorm te geven 17 mei 2010

Nieuwe strategie moet Grontmij jaarlijks 10 tot 15 procent omzetgroei brengen 12 januari 2010

Reageer op dit artikel


Om te kunnen reageren dient u in te loggen.
Uw reactie verschijnt op deze website. Wees voorzichtig met persoonlijke gegevens op internet.

Heeft u nog geen gebruikersnaam, klik hier

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Fondsen selecteren en zien

Niet de juiste FlashPlugin?
U heeft waarschijnlijk niet de juiste FlashPlugin geinstalleerd.

De laatste versie kun u hier verkrijgen. U wordt dan naar een andere pagina doorverwezen waar u de juiste plugin kunt downloaden en installeren.

Het zou ook kunnen dat javascript uit staat in uw browser. Deze dient u aan te zetten.

80dB