VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Profiteert Aegon nog wel van hogere rente en stijgende beurzen?

De koersstijging van Aegon van bijna 50 procent in het laatste jaar geeft aan dat beleggers voorsorteren op een stijgende rente en de verzekeraar hiervan zal profiteren. Is dat wel zo?

Risicomanagers van een verzekeraar hebben misschien wel het meest ondankbare werk dat er is.

Dekken zij zich met instrumenten in tegen mogelijke klappen op de beurs en een verder dalende rente - die de winsten aanvreten omdat polis-premies nauwelijks rendabel kunnen worden weggezet - en dit gebeurt ook daadwerkelijk, is dit niet meer dan logisch. Zeker voor een verzekeraar.

Maar als de rente oploopt en aandelenbeurzen stijgen, dan kosten deze hedge contracten geld. En dan krijgt Aegon de beleggersgemeenschap over zich heen omdat de winsten gedempt worden.

Het is het verhaal van Aegon in het tweede kwartaal. Het concern zag de nettowinst in de laatste drie maanden dalen met 2 procent tot 243 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. Analisten hielden juist met een forse stijging rekening tot 331 miljoen euro.

De reden: door de positieve stemming op beurzen kwamen de beschermingscontracten voor 270 miljoen euro onder water te staan. Zoals de naam hedge ("bescherming") aangeeft stonden tegenover het hedgeverlies minder zichtbare winstgevende posities in de balans.

Door de hedgeposties beschermt topman Alexander Wynaendts het op dit moment belangrijkste financiële overzicht voor een financiële instelling, de balans, tegen rentedalingen.

Maar profiteert Aegon, zoals beleggers hopen, nog wel als de rente oploopt en beurzen stijgen?

Minder marktrisico
Aegon beantwoordt deze vraag graag bevestigend.

"We hebben ons zodanig gepositioneerd dat we van stijgende rentetarieven en van recente marktontwikkelingen in de VS en elders kunnen profiteren", zo laat Wynaendts optekenen in het kwartaalbericht.

De uitspraak lijkt op gespannen voet te staan met het feit dat Aegon steeds minder afhankelijk wil zijn van de grillen van de markt. Zo is het hard op weg om een derde van de inkomsten via provisies binnen te krijgen die geheel onafhankelijk zijn van de rentestand.

De blootstelling naar aandelen van Aegon is ook nog maar een fractie van wat deze 10 jaar geleden was. Door nieuwe solvency 2 boekhoudregels, die januari volgend jaar ingaan, is de activaklasse onaantrekkelijk omdat hiervoor vanwege hogere risico's relatief veel kapitaal aangehouden dient te worden.

Het overige marktrisico lijkt grotendeels te worden afgedekt. In het eerste kwartaal was het ook al het geval dat de nettowinst een klap kreeg toen de markten er juist . Ook toen zagen analisten dit niet aankomen.

Asymmetrisch hedgen
Het zou niet verbazen dat Aegon onder druk van het in verlegenheid gebrachte analistengilde er in de toekomst voor zal kiezen om meer asymmetrische hedge contracten in te zetten.

Het lijkt er op dat de Haagse verzekeraar nu voornamelijk symmetrische contracten is aangegaan die geld opleveren als de rente daalt, maar proportioneel even veel verliezen als de rente stijgt, zoals bijvoorbeeld futures en forwards.

Met andere instrumenten, zoals bijvoorbeeld putopties, kan Aegon, weliswaar tegen een premie, de onderkant beschermen terwijl de upside behouden blijft.

Aangezien de consensus onder economen is dat Ben Bernanke langzaam zijn handen van de markt aftrekt en de rente zal oplopen, lijkt het niet onverstandig als de verzekeraar hier (op zijn minst een beetje) op in moet spelen.

 Cijfers in het kort: dividendverhoging
Blind staren op het teleurstellende resultaat lijkt niet helemaal rechtvaardig.

Onderliggend zijn de resultaten van Aegon lang niet slecht:

- De operationele winst steeg met 8 procent tot 478 miljoen euro ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. De verkopen van pensioen- en levensverzekeringen liepen zelfs met meer dan een vijfden op. Vooral in de Verenigde Staten doet Aegon goede zaken.

- De productie - de marktconforme waarde van verkochte polissen - steeg van 117 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar naar 202 miljoen euro als gevolg van hogere verkoopvolumes, hogere rente en verbetering van marges.

- Aegon heeft een sterke vrije kasstroom. De solvabiliteitratio bedraagt 220 procent en er is een kapitaaloverschot van 1,9 miljard euro.

- Het concern verhoogt het tussentijdse dividend van een dubbeltje naar 11 cent. Analisten rekenen ook op een iets hogere eindejaarsuitkering.

MEER AEGON:

15 februari 2013

15 februari 2013

23 januari 2013

5 december 2012

8 november 2012

9 augustus 2012

29 mei 2012

10 mei 2012

17 februari 2012


Op de hoogte blijven in dit dossier?



Gerelateerde artikelen