VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AMT weigert uitleg over gesprekken met investeerders

Nog voordat bekend werd dat biotechbedrijf AMT nieuw geld had weten los te krijgen bij een paar grote investeerders liep de koers van het aandeel fors op. De VEB vroeg AMT om opheldering. Die blijft op cruciale punten uit.

Een onderneming van de ondergang redden is niet op een namiddag te regelen.

In geval van biotechbedrijf AMT duurde de, voor beleggers zichtbare, doodstrijd vijftien dagen.

Op 15 december vorig jaar luidde het bedrijf openlijk de noodklok, nadat het geen goedkeuring had gekregen van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA om zijn belangrijkste product op de markt te brengen.

Hoop vervlogen
De bestuurders van AMT leken daarmee alle hoop te hebben verloren. De helft van het personeel werd ontslagen en aan beleggers werd gemeld dat "de continuïteit van AMT mogelijk in het geding is" als "nieuw kapitaal uitblijft.

Vijftien dagen later, op 30 december 2011 werd bekend dat durfinvesteerders 2,5 miljoen euro in het bedrijf zouden steken. Intussen was de koers van het aandeel al flink gestegen bij fors hogere handelsvolumes.

De . Waarom waren een paar grote investeerders - Forbion Capital Partners, Gilde Healthcare Partners en Advent Venture Partners - ineens bereid miljoenen in het noodlijdende bedrijf te steken?

En hoe is het mogelijk dat het aandeel zo in trek was bij beleggers nog voor bekendmaking van de kapitaalinjectie?

Reactie AMT
In een reactie laat cfo Piers Morgan weten dat AMT de opmerkelijke koersbewegingen heeft geconstateerd maar deze niet kan verklaren.

Morgan gaat niet in op de vraag wat er in de bestuurskamers besproken is met latere kapitaalverschaffers Forbion, Gilde en Advent. Daarmee heeft het bedrijf een kans voorbij laten gaan om alle schijn weg te nemen dat deze partijen eerder informatie hebben gekregen dan andere aandeelhouders.

Wel geeft AMT in haar reactie aan de VEB prijs dat haar huidige marktkapitalisatie een slechte weergave is van de werkelijke waarde van de bezittingen van de onderneming en dat er de afgelopen periode is gesproken met potentiële partners voor een aantal van de producten in de pijplijn van AMT.

Opmerkelijke ontwikkeling
De antwoorden vallen samen met een opmerkelijke ontwikkeling voor AMT. Het biotechbedrijf heeft weer een sprankje hoop dat het eerder afgeschoten product Glybera toch op de markt gebracht mag worden.

De Europese Commissie heeft haar beslissing over goed- of afkeuring van Glybera uitgesteld. En dat is opmerkelijk. Normaal gesproken neemt de Commissie het advies van geneesmiddelen-autoriteit EMA over. Maar nu is er blijkbaar twijfel over dat advies.

Mocht het product toch goedgekeurd worden dan valt te hopen dat die beslissing nog op tijd komt voor AMT. Hoop doet leven, maar leven kost geld.