Zoek

Pittige prijsconcurrentie raakt Veghelse detailhandel

Sligro ziet voorlopig nog geen verbetering in marges optreden

1 april 2011

Sterke prijsconcurrentie is de allesbepalende verklaring van de gedaalde winst in 2010. Zo liet Koen Slippens beleggers weten op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering eind maart.

Hoe meer slachtkracht en schaalgrootte, des te makkelijker het is om de klappen van prijsdalingen op te vangen.

En hier schort het aan in Veghel. ‘Over een leidende marktpositie beschikken wij nou eenmaal niet, daarvoor moet je in Zaandam zijn', aldus Slippens tegen beleggers.

Eerdere aandeelhoudersvergaderingen Sligro
De supermarktdivisie, bekend van de ketens EMTE en Golff, is goed voor één derde van de omzet. De rest verdient Sligro met haar groothandels, die onder de gelijknamige opereren.

Op overnamepad
Het verbaast dus niet dat topman wil groeien in de in zijn ogen nog duidelijk versnipperde supermarktenbranche. In de huidige consolidatieslag komen enkele slecht lopende supermarktbedrijven wellicht voor overname in aanmerking zo liet de topman desgevraagd weten. Onlangs nam Sligro al de supermarktketen Sanders die actief zijn in oost Nederland.

Nieuws, kerncijfers en vergaderingen Sligro
Sligro wil een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 10 procent realiseren, waarvan vier procent autonoom en zes procent door acquisities Financieel directeur Huub van Rozendaal is van mening dat Sligro voldoende cash genereert voor de autonome groei en de overnames.

Of 10 procent groei substantieel gewicht in de schaal gaat leggen, moet nog worden bezien. Voor nu is relevant of de prijsdalingen zich doorzetten. Slippens heeft de indruk dat het stunten met de prijs geen verdere omzetstijging meer in de hand werkt.

Daarmee geeft hij aan dat de ‘uitbodemingsfase' is bereikt. In de loop van dit jaar moet dan weer een begin kunnen worden gemaakt met prijsherstel.

Dubbel geraakt

Tegenover prijsdalingen aan de afzetkant stonden prijsstijgingen aan de inkoopkant. De marges kwamen daarmee van twee kanten onder druk. Een pijnlijke ontwikkeling in de hele retailmarkt, maar hier in het bijzonder voor het kleinere supermarkten van Sligro.

De facturen voor de duurdere grondstoffen kunnen slechts gedeeltelijk worden doorgeschoven naar Sligro's klanten. De margeontwikkeling is mede als gevolg hiervan op dit moment de grootste zorg van Slippens.

MEER SLIGRO:

Sligro onderuit na onverwachte winstdaling 27 januari 2011

Marktomstandigheden blijven lastig voor Sligro 5 januari 2011

Sligro ervaart pittige prijsconcurrentie 21 oktober 2010

Investeringen zullen winst Sligro drukken 22 april 2010

Mooie omzetgroei Sligro niet genoeg voor structureel hogere winstgevendheid 19 maart 2010

Voorzichtig Sligro bezuinigt verder 28 januari 2010

Reageer op dit artikel


Om te kunnen reageren dient u in te loggen.
Uw reactie verschijnt op deze website. Wees voorzichtig met persoonlijke gegevens op internet.

Heeft u nog geen gebruikersnaam, klik hier

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Fondsen selecteren en zien

Niet de juiste FlashPlugin?
U heeft waarschijnlijk niet de juiste FlashPlugin geinstalleerd.

De laatste versie kun u hier verkrijgen. U wordt dan naar een andere pagina doorverwezen waar u de juiste plugin kunt downloaden en installeren.

Het zou ook kunnen dat javascript uit staat in uw browser. Deze dient u aan te zetten.

80dB