VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips maakt haast om het apneu-debacle af te wikkelen. Een schikking met patiënten van de gemankeerde beademingsapparatuur moet de opmaat zijn tot een definitieve streep onder het verleden. Daarvoor is compensatie met beleggers een vereiste.

Onzekerheid is de achilleshiel van beleggers. De opluchting na de bekendmaking van de schikking van Philips met apneu-patiënten is dan ook goed te verklaren.    

Philips heeft in de Verenigde Staten een schikking bereikt met vertegenwoordigers van circa 60.000 patiënten voor in totaal 1 miljard euro. Daarmee zijn procedures vanwege gezondheidsschade en financiële schade door apneu-patiënten van de baan. Het gaat daarbij om een tegemoetkoming van gemaakte en toekomstige kosten.  

Positief 
De schikking is positief voor alle betrokken partijen. Allereerst voor de getroffen Amerikaanse apneu-patiënten, die financiële ondersteuning krijgen. Eerder werd duidelijk dat Philips een uitdagend verbeteringsplan moet uitvoeren om apneu-patiënten beter te helpen.  

Philips neemt met deze schikking een volgende stap om de dramatische apneu-affaire op te lossen.  

Aandeelhouders zien toe hoe Philips patiënten tot tevredenheid weet te compenseren. Het compensatiebedrag is zeer omvangrijk, maar lager dan sommige marktvolgers dachten – er werd rekening gehouden met bedragen tot 5 miljard euro 

Eerdere zorgen over de levensvatbaarheid van de onderneming zijn met deze schikking naar de achtergrond gedrukt. De onderneming kan zich richten op verbetering van de interne controlesystemen en een verantwoorde balans tussen de veiligheid van patiënten en ondernemerschap.  

Er wachten Philips nog enkele hordes voordat er een streep onder het verleden gezet kan worden. Zo loopt in de VS een strafrechtelijk onderzoek en hebben ook Europese apneu-patiënten zich verenigd.  

Beleggers 
Beleggers hebben Philips in 2022 aansprakelijk gesteld voor de schade die is ontstaan vanwege het niet tijdig melden van de problemen met apneu-apparatuur. De VEB becijferde die schade eerder op 16 miljard euro.  

Het is nu aan Philips om aandeelhouders op een adequate manier te compenseren voor de onverantwoorde en ongedeelde risico’s die de onderneming vanaf 2015 heeft genomen in het apneu-dossier. De schikking met patiënten maakt zonneklaar dat snelle duidelijkheid in het belang is van alle partijen.   

Meer over de Philips-actie leest u in de lijst met veelgestelde vragen over de VEB-actie  




Gerelateerde artikelen