VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

PostNL is aan de Amsterdamse beurs een van de grote winnaars van de coronacrisis. De resultaten overtreffen de verwachtingen flink en het bedrijf kan schulden verlagen met een slimme truc om logistiek vastgoed te verkopen en onmiddellijk terug te huren. Aandeelhouders krijgen daardoor volgend jaar alweer dividend.

Vorig jaar staakte PostNL de uitkering van het dividend om de overname van postconcurrent Sandd financieel te kunnen verwerken. De verwachting was toen dat het tot twee jaar zou duren voor het dividend kon worden hervat. Dinsdag kon PostNL echter alweer aankondigen dat aandeelhouders over dit boekjaar alweer dividend zullen krijgen.

Flink hogere winst
Deze onverwachte positieve ontwikkeling is grotendeels te danken aan de coronacrisis. Die geeft PostNL op verschillende manieren vol de wind in de zeilen.

Ten eerste zijn dat de resultaten. Door de crisis heeft de groei van ecommerce een extra impuls gekregen. PostNL profiteert daar volop van als grote pakketbezorger.

Eerder had het al laten weten dat de bedrijfswinst dit jaar sterk hoger zou uitvallen dan de eerder afgegeven bandbreedte van 110 tot 130 miljoen euro. Dinsdag liet het bedrijf weten nu uit te gaan van minstens 175 miljoen euro.

Boekwinst
Daarnaast verraste PostNL dinsdag met de aankondiging van de verkoop van vijf sorteercentra aan vastgoedinvesteerder Urban Industrial. PostNL gaat de centra na verkoop huren in een zogenaamde sale-and-lease-back constructie.

De centra brengen 150 miljoen euro op. Of PostNL hiermee echt een topverkoop heeft gesloten is moeilijk te zeggen, maar het is zeker een goed moment geweest. De markt voor commercieel vastgoed is weliswaar geraakt door de crisis, maar logistiek vastgoed doet het in de coronacrisis juist erg goed.De centra leveren in ieder geval een boekwinst van 61 miljoen euro op. PostNL geeft aan dat door de transactie “waarde vrijvalt voor het bedrijf”. Hier valt een kanttekening bij te plaatsen.  

Goochelen met getallen
Als gevolg van de transactie zal de aangepaste schuld met bijna 97 miljoen euro dalen, zo meldt het persbericht.

De begin dit jaar geïntroduceerde boekhoudregel IFRS-16 dwingt bedrijven alle lease- en huurverplichtingen te activeren en als schuld op de balans te zetten. De regels zouden er voor moeten zorgen dat de balans en schuldpositie er identiek uit komt te zien, ongeacht of een bedrijf eigen vastgoed op de balans heeft, of er voor kiest dit te huren.

Ook zou PostNL’s nieuwe huurconstructie niet tot een lagere schuld moeten leiden omdat de verkoopopbrengst van het vastgoed in theorie gelijk moet zijn aan alle toekomstige huurpenningen die PostNL gaat overmaken aan de nieuwe eigenaar Urban Industrial, teruggerekend naar vandaag.

PostNL’s truc zit hem in het feit dat het concern na de verkoop huurcontracten heeft bedongen met een looptijd van tien jaar en een optie om te verlengen, zo blijkt uit navraag bij het pakkettenbedrijf. En volgens de boekhoudregels hoeven alleen de huurverplichtingen voor de tienjaarperiode meegenomen te worden voor de schuldberekening. Het gaat om een bedrag van 53 miljoen euro.

Zo is het mogelijk dat PostNL 97 miljoen euro van de 150 miljoen euro verkoopopbrengst kan gebruiken om schulden af te lossen. Het is mogelijk dat PostNL na deze tien jaar het huurcontract wil verlengen. In dat geval is de werkelijke contante waarde van de huren eigenlijk hoger.

Sterk signaal
Door deze handelswijze geeft PostNL’s nieuwe schuldpositie wellicht een net iets te rooskleurige voorstelling van zaken.

Zo gaat er een flink bedrag van de teller van de leverage ratio af. Dit is de verhouding tussen de nettoschuld en de bedrijfswinst (nettoschuld/ebitda). Eind 2019 was de leverage ratio opgelopen naar 2,6. Eind dit jaar zal dat weer onder de 2 zijn gezakt. Daardoor kan het bedrijf weer dividend uitkeren en tegelijkertijd doorgaan met investeren in de transformatie tot pakketbezorger. Voor aandeelhouders zou de nieuwe huurconstructie een signaal kunnen dat zij inmiddels wat hoger op het prioriteitenlijstje van ceo Herna Verhagen staan.

Op de beurs is er ook weer wat muziek in het aandeel gekomen. Ten opzichte van begin januari staat het aandeel circa 30 procent hoger. Daarmee is PostNL dit jaar een van de betere beleggingen in de Midkap-index geweest.




Gerelateerde artikelen