VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse Staat bepaalde afwaardering vastgoed SNS Reaal

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft SNS Reaal opgedragen 2,8 miljard euro af te boeken op de vastgoedportefeuille van Property Finance. Die afwaardering ligt precies in het midden van de door de Staat gebruikte waarderingsvork bij de nationalisatie.

Topman Gerard van Olphen had geen millimeter bewegingsvrijheid om tot een eigen, onafhankelijke en waarheidsgetrouwe waardering van de vastgoedbezittingen te komen.

Dat staat in de vertraagde presentatie van de jaarcijfers van de op februari genationaliseerde bank-verzekeraar.

Staat bepaalt
“Deze afschrijving van 2,8 miljard euro is bepaald door de Nederlandse Staat”, zegt de door Dijsselbloem op 1 februari geparachuteerde nieuwe baas in een toelichting op de jaarcijfers.

In 2012 stegen de bijzondere waardeverminderingen bij vastgoedpoot Property Finance fors, tot 941 miljoen euro “als gevolg van een verslechtering van vastgoedmarkten”.

Er waren behalve waardedalingen ook meer faillissementen bij klanten en dus wanbetalingen op verstrekte leningen.

De zogenoemde ‘non performing’ leningen bij Property Finance stegen met meer dan 900 miljoen euro tot 2,6 miljard euro. Ten opzichte van het totaal aan verstrekte leningen kwam het percentage ‘non performing’ uit op 34 procent (2011: 19 procent).

Op zijn kop
In het eerste kwartaal van 2013 kwam er nog eens een extra voorziening voor de vastgoeddivisie van twee miljard euro bij.

“De extra voorziening is getroffen omdat met het besluit van de Nederlandse Staat een feitelijke verplichting is ontstaan om Property Finance over te dragen tegen de transactiewaarde zoals bepaald door de Nederlandse Staat”, aldus Van Olphen.

Het beheer van de vastgoedfinancieringsportefeuille van Property Finance zal op termijn helemaal worden overgedragen aan de Staat.

Een enig aandeelhouder die de waarde van bezittingen bepaalt. Het is de wereld op zijn kop, maar bij staatsbank SNS Reaal de nieuwe realiteit.

Zeker nu gedupeerde beleggers de rekensommetjes van de Staat bij de rechter aanvechten.


Zo buigt de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof zich momenteel over de vraag of Dijsselbloem de onteigende gewone aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders wel een schadeloosstelling van nul mag geven.

Aan dat rekensommetje van de Staat lag een inmiddels beroemd en veel bekritiseerd taxatierapport van vastgoedadviesbureau Cushman & Wakefield (C&W) ten grondslag.

Dat bureau had in opdracht van de Minister begin dit jaar een waardering gemaakt van de problematische vastgoedportefeuille van SNS.

Midden afwaarderingsvork
Daarin werd een noodzakelijke afboeking van 2,4 tot 3,2 miljard euro ingecalculeerd, onder meer vanwege de zwakke markt voor commercieel vastgoed in Nederland.

De afwaarderingen die de bank-verzekeraar vandaag wereldkundig maakt, liggen niet toevallig exact in het midden van de afwaarderingsvork zoals de Minister hanteerde.

Dat rapport van C&W vormde de directe aanleiding voor de nationalisatie van SNS Reaal.  De portefeuille van Property Finance bestaat voor 75 procent uit Nederlands vastgoed.

Het restant zit onder andere in Noord Amerika, Spanje, Duitsland, Luxemburg en Portugal.

Sinds de overname van Property Finance eind 2006 door toenmalig bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen heeft SNS Reaal nu in totaal 4,7 miljard bijzondere waardeverminderingen gepakt.

Ruim de helft daarvan komt voor rekening van 2012 en het eerste kwartaal van 2013.

SNS Reaal kocht met Property Finance destijds een vastgoedportefeuille van bijna elf miljard euro. Dat was toen tien keer zo groot als haar bestaande vastgoedactiviteiten.
 
Optisch gezonder 
Doordat de Staat bij de nationalisatie een kapitaalinjectie van 2,2 miljard euro deed, zien de  operationele cijfers en de financiële buffers van SNS Reaal er per 31 maart dit jaar gezonder uit vergeleken met eind 2012.

Per saldo resteerde eind 2012 een nettoverlies van 972 miljoen euro. SNS Reaal leed over het eerste kwartaal van 2013 een veel groter nettoverlies van 1,6 miljard euro, door de afboeking op de vastgoedportefeuille. Dat verlies kan in de rest van het jaar niet goedgemaakt worden. Van Olphen zei dan ook dat het bedrijf in heel 2013 verlieslatend zal zijn.

De kernmaatstaf voor de financiële buffers, de zogeheten ‘core tier  1 ratio’ verbeterde van 6,1 procent eind 2012 naar 11,5 procent eind maart dit jaar.

LEES MEER:

22 april 2013

21 februari 2013

21 februari 2013

15 februari 2013

8 februari 2013

8 februari 2013

5 februari 2013

9 februari 2013

1 februari 2013

1 februari 2013

31 januari 2013

28 januari 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen